Recepty
Pochutnejte si od snídaně po večeři
Pesto z rukoly s římským kmínem
Pesto z rukoly je vynikající variantou, jak tuto listovou zeleninu bohatou na výživné látky využít v kuchyni. Díky obsahu oleje vydrží několik dní v lednici.
Fazolový prejt
Luštěniny jsou vynikající surovinou vhodnou na pomazánky. Fazolový prejt je vegetariánská alternativa klasického prejtu, který známe ze zabíjaček. Příprava pomazánky je jednoduchá a rychlá. Použít můžeme klasické červené fazole anebo fazole adzuki.
Vegetariánská škvarková pomazánka
Oblíbená škvarková pomazánka je českou klasikou. Můžeme ji však připravit i bez škvarek – například z pohanky a vším, co do ní patří. Pohanka obsahuje mnoho cenných živin – především rutin, který je významným rostlinným flavonoidem, zinek, měď, selen a mangan, dále vlákninu a neobsahuje lepek. Ve zdravém jídelníčku má nezastupitelné místo.
Celerové škvarky
Celerové škvarky jsou vysmažené kostičky celeru okořeněného uzenou paprikou a solí. Díky pozvolnému smažení jsou křupavé a lahodné. Vhodně doplní například maso nebo luštěninové placky či sekanou.
Čočková sekaná
Čočková sekaná je další zajímavou variantou zpracování luštěnin a zeleniny. Nabízí mnoho variant, které můžeme připravit buď dle plánu MB nebo dle sezóny. Díky lněnému semínku má pevnou konzistenci. Chutná teplá i studená.
Zelná polévka s uzeným tofu
Zelná polévka s uzeným tofu je odlehčenou vegetariánskou alternativou klasické zelňačky. Kysané zelí obsahuje vitamín C a díky obsahu bakterií mléčného kvašení podporuje pestrost střevního mikrobiomu. Během zimy dodává kysané zelí živiny, podporuje tvorbu krve a hormonů, snižuje únavu a zvyšuje obranyschopnost organismu.
Přijďte na mé kurzy vaření.
Pořádám kurzy vaření podle principů Metabolic balance nebo podle principů ájurvédy.
Naučíte se jednoduše zpracovat a zkombinovat jednotlivé suroviny, využít sílu aktuální sezóny, používat koření tak, aby vám jídlo nejen chutnalo, ale také ozdravilo tělo a pohladilo duši.
jarmila@jarmilaklackova.cz
+420 606 900 366